خانه هوشمند چیست

آخرین بروز رسانی: 2 آبان 1402
تصویر پنل مرکزی کنترل کننده خانه هوشمند

خانه هوشمند، اصطلاحی که این روزها کم و بیش به گوش می‌خورد و شاید به یکی از دغدغه های فعالین حوزه صنعت ساختمان نیز تبدیل شده است. سیل مهارنشدنی پیشرفت تکنولوژی و مکانیزاسیون بعد از اینکه صنایع و کارخانه ها را درنوردید و متحول کرد اکنون به منازل ما رسیده است.

تعریف کلی

طبق یک تعریف کلی،خانه هوشمند به خانه‌ای گفته می‌شود که بخش‌های مختلف آن،توسط تجهیزات مخصوصی که به همین منظور طراحی شده‌اند از طریق گوشی هوشمند و یا کامپیوتر قابل کنترل هستند. به عنوان مثال، یک خانه هوشمند کنترل روشنایی، دما، وسایل الکترونیکی، قفل‌ها و دوربین‌های امنیتی، پنجره‌ها و درها و بسیاری از عملکردهای دیگر را امکان پذیر می کند، با الکترولوتوس همراه باشید تا به صورت تخصصی این مفهوم را بررسی کنیم.

رایج‌ترین بخش‌هایی از منزل که در خانه هوشمند کنترل می‌شوند عبارتند از:

  • نورپردازی
  • گرمایش و سرمایش (کنترل دمای هوشمند محیط)
  • سیستم برق رسانی (کلید و پریز هوشمند)
  • مانیتورینگ انرژی
  • سیستم های امنیتی (قفل،دوربین،دزدگیر)
  • سیستم های سرگرمی خانگی
  • سیستم صوتی

موارد مورد نیاز یک خانه هوشمند عبارتنداز:

  • گوشی هوشمند
  • اتصال اینترنتی قابل قبول
  • تجهیزات مخصوص هوشمندسازی
خانه هوشمند

خانه‌های هوشمند چه می‌‌کنند؟

خانه‌های هوشمند با نظارت بر بخش‌های مختلف خانه و ارائه کنترل‌های هوشمند و قابل برنامه ریزی،اطلاعات مفیدی را نیز به صاحب خانه‌ها می‌دهند. به عنوان مثال، یک یخچال هوشمند ممکن است بتواند محتویات خود را فهرست بندی کند، منوها را پیشنهاد دهد،جایگزین های سالم را توصیه کند،و با تمام شدن غذا، خودش آن محصول را از فروشگاه سفارش دهد. تجهیزات به کار رفته در خانه هوشمند حتی در غیاب صاحب خانه می توانند تغذیه حیوان خانگی شما و آبیاری گیاهان را نیز مدیریت کنند.

شما می‌توانید با خودکارسازی وظایف تعریف شده برای سیستم خانه هوشمند،حتی در صورت عدم حضورتان،تجهیزات مربوطه را با فرمان صوتی و با صدای خودتان که از قبل برای سیستم تعریف شده است را کنترل کنید.

با یک خانه هوشمند می توانید بررسی کنید چه کسی جلوی درب ایستاده است، پنجره‌ها را ببندید، و با تلفن هوشمند خود کنترل روشنایی خانه را در دست بگیرید تا با تکنیک کاملا ایرانی روشن گذاشتن لامپ‌ها در شب به خیال خودتان دزدها را سر در گم کنید!

همچنین می‌توانید به میزان مصرف و یا تولید انرژی در خانه نظارت کامل داشته باشید و این یعنی یک مزیت بسیار مثبت برای صرفه‌جویی در هزینه‌ها.

خانه هوشمند

مزایای فناوری خانه هوشمند:

  • نظارت از راه دور: شاید جسم شما در خانه نباشد، اما با دسترسی به داده‌های سیستم‌های امنیتی خانه هوشمند، چشمان شما همیشه چهار کنج خانه را رصد می‌کند.
  • همپوشانی سیستم‌ها: سیستم‌های به کار رفته در خانه هوشمند قابلیت اتصال به یکدیگر را دارا می‌باشند، بگذارید با مثالی شیوا منظور همپوشانی را منتقل کنیم، برای مثال شما لامپی را خریده‌اید و می‌خواهید با دسترسی به سیستم روشنایی و روشن کردن آن لامپ همزمان پرده‌ها را نیز بکشید، این قابلیت همپوشانی و یا اتصال سیستم‌ها به یکدیگر نام دارد.به بیان دیگر این امکان برای شما فرآهم شده است تا بتوانید عملکرد دو یا چند سیستم را به هم مربوط و یا مشروط کنید.
  • ایمنی: دستگاه‌های هوشمند می‌توانند هنگام وقوع رویدادهای خاص هشدارهایی را ایجاد کنند و یا از طریق کانالهای ارتباطی نظیر تماس تلفنی و پیامک به شما اطلاع رسانی کنند و ایمنی خانه را بهبود بخشند،همچنین در صورت برنامه ریزی خودکار،خود سیستم وارد عمل شده و تجهیزاتی نظیر سیستم اطفا حریق را فعال می کند.
  • تشخیص عیب: برای مثال دستگاه‌های هوشمند می‌توانند وجود هر گونه نشتی(آب،گاز،فاضلاب،جریان برق) را به شما گزارش داده و از وقوع خسارات پرهزینه تر پیشگیری کنند.
  • امنیت: فناوری هوشمند با اتصال به سنسورهای تشخیص حرکت، دوربین‌ها، آلارم‌ها و خدمات امنیتی، امنیت خانه را افزایش می‌دهد.
  • صرفه جویی در مصرف انرژی: دستگاه های هوشمند می توانند از راه های زیر،هم مصرف و هم تولید انرژی را مدیریت کرده و با افزایش کارایی و کاهش هزینه ها سبب کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و حفظ بهتر محیط زیست نیز بشوند:
    1. مدیریت دمای محیط طبق سناریو های از پیش تعیین شده
    2. کنترل میزان نور محیط و شدت آن و حتی بررسی میزان رنگ نور و کنترل پرده ها
    3. کنترل دمای آب مورد استفاده در سیستم گرمایش و سرمایش و آب مصرفی
    4. کنترل لوازم برقی پر مصرف در ساعات اوج مصرف بار
    5. مدیریت پنل های خورشیدی و سایر سیستم های تولید برق از انرژی های تجدید‌پذیر
  • سفارشی‌سازی:سیستم های خانه هوشمند بسیار منعطف بوده و این قابلیت را دارند تا متناسب با سلیقه و درخواست صاحب خانه برنامه‌ریزی شوند، به طوری که طیف وسیعی از تنظیمات را می‌توان از طریق پنل مرکزی و یا حتی تلفن هوشمند در اختیار داشت.
  • کنترل‌های هوشمند: علاوه بر اینکه می‌توانید تجهیزات را با صدای خود کنترل کنید، برخی از دستگاه‌ها می‌توانند با شرایط خاصی فعال شوند و نیازی به فرمان کاربر نباشد. به عنوان مثال، مقدار نور خورشید می تواند بر برنامه آبیاری گیاه یا چمن تأثیر بگذارد.
  • رفاه: افزودن دوربین‌ها، دکمه‌های هشدار و فناوری‌های ارتباطی می‌تواند خانه‌ها را برای افراد مسن ایمن‌تر کند و پشتیبانی را برای دیگران آسان‌تر کند.
خانه هوشمند

خانه هوشمند چگونه کار می کند؟

خانه‌های هوشمند قبلاً به سیم‌کشی اختصاصی نیاز داشتند، اما این روزها همه چیز بی‌سیم است و اکثر دستگاه‌های هوشمند را می‌توان مستقیماً از طریق WiFi متصل کرد.

تا همین اواخر، رایج‌ترین پروتکل‌ها Z-Wave و Zigbee بودند، اما گسترش وای‌فای، و قدرت محاسباتی مبتنی بر ابر داده، برای دسترسی به ویژگی‌هایی مانند کنترل صوتی، فناوری خانه هوشمند را به راحتی در دسترس همگان قرار داده است.

با این حال، WiFi بدون محدودیت نیست و افراد خبره ویژگی‌های پروتکل‌های ارتباطی اختصاصی مانند Z-Wave، Zigbee (محدوده 60 فوت) یا Z-Wave (محدوده 500 فوت)، Thread و پروتکل‌هایی که به زودی منتشر می‌شوند را ترجیح می‌دهند.

ممکن است این نام هنوز کاملاً شناخته شده نباشد، اما Thread با شرکت هایی مانند Apple، Google، Nanoleaf و Eve شروع به همکاری کرده است. فناوری Thread به اتصال اینترنت خانگی یا وای فای متکی نیست ، این شبکه مش اختصاصی خود را ارائه می دهد. بنابراین، به جای اتصال هر دستگاه به یک نقطه دسترسی، هر دستگاه دارای Thread به عنوان یک مینی هاب عمل می کند.

Thread مزایایی از جمله زمان پاسخ‌دهی سریع‌تر و امنیت بهتر را در کنار افزایش قابلیت اطمینان ارائه می‌دهد و همه اینها انرژی کمتری مصرف می‌کنند زیرا Thread از پروتکل IEEE 802.15.4 MAC/PHY بهره می‌برد که کارآمدتر از WiFi است.

برخی از تجهیزاتی که از قابلیت‌های Thread استفاده می‌کنند عبارتند از: Apple HomePod Mini، Google Nest Hub Max، Eve Energy و Eve Aqua

پروتکل Matter:

Zigbee، Z-Wave، Wi-Fi و بلوتوث همه تلاش کرده‌اند تا به پروتکل اصلی خانه‌های هوشمند تبدیل شوند. اما هیچ کدام کشش کافی به دست نیاورده اند یا انعطاف کافی برای پیروزی ارائه نکرده اند. و اینجاست که Matter وارد می‌شود، Matter یک استاندارد اتصال با قابلیت دسترسی و ویرایش منبع کد آن(open source) است که توسط بیش از 400 شرکت ایجاد شده است که Thread، Wi-Fi، بلوتوث و اترنت را به هم متصل می کند.

این موضوع توسط سازمان استانداردهای اتصال (که قبلاً اتحادیه Zigbee نامیده می‌شد) هماهنگ می‌شود که شامل آمازون، اپل، گوگل/نست، سامسونگ، وایز، آی‌روبات، سیگنفای (فیلیپس رنگ)، اکوبی و صدها برند فناوری دیگر است.

علی قنبری

مقالات مرتبط

  • تصویری از اولین دربازکن های صوتی و تصویری ساخته شده

    مروری کوتاه بر پیدایش سیستم‌های دربازکن

نظرات شما

0 دیدگاه