اثرات نور محیط بر انسان

آخرین بروز رسانی: 12 خرداد 1403
تصویر چراغ مطالعه که نور محیط را با نوری گرم که ساطع میکند تامین کرده است

نور محیط به ما این امکان را می‌دهد که جزئیات اطراف خود را بهتر ببینیم، منحصر به فرد بودن رنگ‌ها را درک کنیم و ریزترین حرکت ها را ببینیم و این یعنی لمس دنیای اطرافمان با تمام وجود. از نظر فیزیولوژیکی و روانی نور محیط تأثیرات بسیار زیادی روی عملکرد بدن انسان دارد، به عنوان مثال، متابولیسم صحیح، گردش خون و تعادل هورمونی انسان را تحت تاثیر قرار می دهد. نور همچنین ساعت داخلی بدن ما را تنظیم می‌کند، که به لطف آن بدن ما با ریتم خاصی فعالیت های حیاتیش را تنظیم می‌کند. اما چگونه ؟

نور محیط منزل

نور محیط و سبک زندگی ما

احتمالا اکنون که در حال مطالعه این مقاله هستید در گوشه‌­ای دنج و آرام از منزل و در حال صرف عصرانه هستید و با موبایل یا کامپیوترتان در حال گشت زنی در فضای وب و دنیای مجازی می‌­باشید. شما همین الان درگیر نور مستقیمی هستید که از موبایل یا کامپیوترتان ساطع می‌­شود و چراغ‌­های اتاق نیز به احتمال زیاد روشن هستند. در زندگی­‌های مدرن امروزی اکثر افراد ساعات زیادی را در اتاق­‌هایی با نور مصنوعی و در حالت خوشبینانه با ترکیبی از نور طبیعی و مصنوعی سپری می­‌کنند. با وجود اینکه نور مصنوعی قدرت انتخاب بالایی به بشر داده است چه به لحاظ رنگ نور،یا شدت نور و یا حتی زاویه تابش نور ولی باعث ایجاد سردرگمی­‌هایی در روال طبیعی کارکرد بدن ما نیز شده است. بدن انسان به گونه­‌ای تکامل یافته است که فعالیت اعضای خود را با توجه به محرک‌­های نور خورشید در طول شبانه روز تنظیم می­‌کند. به این عکس‌­العمل بدن نسبت به نور طبیعی، چرخه شبانه­‌روزی یا اصطلاحا (ساعت طبیعی بدن) گفته می­‌شود. این چرخه زیستی 24 ساعته روند طبیعی کارکرد بدن تمام موجودات زنده را تنظیم می­‌کند که عمدتاً تحت تأثیر دریافت نور است، اما دما و سایر عوامل نیز در این فرآیند نقش دارند.

بیایید مقداری در این موضوع دقیق‌­تر شویم. از بین تمام حواس پنج گانه، بینایی بیشترین اطلاعات را در مورد محیط اطرافمان به ما می­‌دهد، و این یکی از دلایلی است که نور محیط تاثیر زیادی بر عملکرد و خلق و خوی روزمره ما دارد. نور کافی، دید و ایمنی محیط اطرافمان را بهبود می­‌بخشد، به خصوص پس از غروب خورشید، زمانی که نور طبیعی به اندازه کافی وجود ندارد و بینایی ما دچار افت کارایی شده است.

نور محیط اداری و کاری

نور محیط همچنین می­‌تواند خستگی ما را کاهش دهد، بر بهبود بهره‌­وری شغلی ما تأثیر بگذارد و علاوه بر همه این­ها بر نوع رفتار، شادابی و عمکرد ما تأثیر مثبت بگذارد چه بسا اینکه عدم یا حتی کمبود نور محیط می‌­تواند بر سلامت و رفتار و منش ما تأثیر معکوس و منفی داشته باشد. ساعت طبیعی بدن ما در بخشی از مغزمان به نام هیپوتالاموس قرار دارد که با گیرنده‌­های نوری واقع در سراسر بدن (مانند شبکیه) مرتبط است. این گیرنده‌­ها مسئول همگام­‌سازی ساعت طبیعی بدن ما با نوری هستند که در طول روز در معرض آن هستیم. درک صحیح و طبیعی چرخه شبانه­‌روزی برای بدن بسیار ضروری است زیرا بر تمام فعالیت­‌ها و حالت­‌های بدن انسان نظیر خواب، خلق و خو، بیداری، هضم غذا، کنترل دمای بدن و حتی تجدید سلول تأثیر می­‌گذارد. تحقیقات نشان می­‌دهد که مقدار کافی و نه زیاد نور محیط باعث بهبود رفتار و سطح انرژی می‌­شود، در حالی که نور محیط ضعیف باعث ایجاد افسردگی و سایر کمبودها در بدن می‌شود. میزان و نوع نور محیط مستقیماً بر تمرکز، اشتها و بسیاری از جنبه‌­های دیگر زندگی نیز تأثیر می‌­گذارد.

و اما سوالی که مطمئنا ذهن شما را درگیر کرده است، این که چگونه در زندگی­‌های مدرن امروزی که ساعات زیادی را در محیط‌­هایی با نور مصنوعی قرار داریم و یا مدام مشغول چک کردن گوشی خود هستیم، ریتم شبانه‌روزی سالمی داشته باشیم؟ و یا اینکه معماران ساختمانی چگونه باید نورپردازی محیط زندگی را منطبق بر رعایت ساعت طبیعی بدن برای داشتن زندگی سالم­‌تر انجام دهند؟ محققان توصیه می­‌کنند که چرخه نور طبیعی روز را با نورهای مصنوعی تقلید کنیم. بدین معنی که نورهای با شدت بیشتر برای صبح و در طول روز استفاده شود و نورهای با شدت کم­تر برای شب توصیه می‌­شوند. در صورتی که روال توصیه شده رعایت نشود، منجر به اختلال در ساعت طبیعی بدن و ایجاد ریتم شبانه روزی گیج کننده می‌شود، برنامه خواب ما را تغییر می­‌دهد و منجر به کاهش سطح انرژی بدن در طول روز می­‌شود. مطالعه‌ای در دانشگاه تورنتو اهمیت قدرت نور محیط را نمایان کرد و نشان داد که نورهای (سرد) واکنش عاطفی اولیه ما را به یک محرک خارجی تشدید می‌کنند و اثرات آن می‌تواند هم مثبت و هم منفی باشد.

مقایسه رنگ نورهای مختلف در یک محیط یکسان

چگونگی تاثیر نور محیط بر انسان و اهمیت برنامه ریزی برای روشنایی خانه­‌هایمان

به گفته دانشمندان، میزان نور در طول روز یکی از عوامل موثر بر تندرستی انسان است. نور باعث تولید هورمون‌های سروتونین و ملاتونین می‌شود. سروتونین به هورمون شادی معروف است و ملاتونین خواب و بیداری ما را تنظیم می­‌کند.

دمای رنگ نور محیط که با واحد کلوین (K) سنجیده می­‌شود بر بدن انسان تأثیر زیادی می­‌گذارد.

می‌توانید توضیحات تکمیلی در خصوص دمای رنگ نور و شاخص نمود رنگ را در مقاله ( CRI و CCT به زبانی ساده ) بخوانید.

هر چه دمای رنگ نور محیط بالاتر باشد، شدت نور بیشتر و اصطلاحا نور سردتر خواهد بود و هر چه دمای رنگ نور محیط پایین‌­تر باشد شدت نور کمتر و اصطلاحا نور گرم‌­تر خواهد بود (در اینجا منظور از “گرم” و “سرد” دمای سطح منبع نور نیست بلکه قراردادی است برای نشان دادن رنگ نور). به طور مثال لامپ­‌هایی با نور مهتابی معمولا دمای رنگی معادل 6500 کلوین دارند که نور سرد به حساب می­‌آید، در صورتی که لامپ­‌هایی با نور آفتابی معمولا دمای رنگی معادل 3000 کلوین دارند که نور گرم به حساب می­‌آید. نورهای گرم باعث ایجاد احساس خوشایند و آرامش بیشتری می‌­شوند، در حالی که نورهای سردتر تحرکات عصبی و روانی را تشدید می­‌کنند. نورهای سرد باعث می­‌شوند احساس هوشیاری و تمرکز بیشتری داشته باشیم و می­‌توانند سطح بهره‌­وری را به خصوص در محیط­‌های کاری افزایش دهند. همچنین به عقیده محققین نور آبی که به نوعی سردترین رنگ نور را دارد سطح هورمون ملاتونین مربوط به خواب را کاهش داده و باعث ایجاد احساس بیداری و هوشیاری بیشتر و خواب آلودگی کمتر می‌­شود. به طور کلی صفحات نمایش دیجیتالی اعم از مانیتور کامپیوترها و صفحه نمایش موبایل و تبلت نور آبی زیادی از خود ساطع می­‌کنند، به طوری که استفاده از آن­ها در ساعات پایانی روز و نزدیک به استراحت و خواب می­‌تواند خواب ما را بسیار کمتر کند. استفاده هوشمندانه از نورهای سرد می­‌تواند برای فضاهایی که ذهن نیاز به کار با حداکثر بهره‌­وری و تمرکز را دارد، ایده­‌آل باشد، مانند اتاق جلسات، آشپزخانه، محیط­‌های صنعتی، کارخانه‌­ها و تمام محیط­‌هایی که در آن­ها از دستگاه‌­های پرخطر استفاده می‌­شود. کارشناسان بر این باورند که استفاده از نور خورشید در طول روز و اجتناب از قرار گرفتن در معرض مستقیم نور سرد یا آبی در هنگام خواب می‌­تواند کیفیت خواب را بهبود بخشد و بر عملکرد و بازده افراد تأثیر مثبت بگذارد. هرچند کنترل کامل نور محیط و فضاهایی که در آن­ها زندگی خواهیم کرد تقریبا غیرممکن است، اما آگاهی از تأثیرات نور محیط بر بدن می‌تواند به ما در انتخاب درست آن کمک شایانی کند تا علاوه بر ایجاد فضایی آرام و ایمن و با ترک عادات غلط کیفیت زندگی خود را بهبود بخشیم.

نور محیط مناسب فضای صنعتی

رنگ نورهای گرم متمایل به زرد هستند و با غروب و سحرگاه مطابقت دارند و درست این­ها زمان­‌هایی هستند که بدن به طور کلی آرام‌­تر است. انسان­‌ها در گذشته و قبل از اینکه غرق در تکنولوژی و فعالیت­‌های مضر و نیازهای کاذب شوند در طول ساعات شب و در صورت نیاز فقط در معرض نورهایی با شدت پایین نظیر نور ماه و آتش بودند. نور ضعیف، غیرمستقیم و گرم محیط‌ را آرام‌­تر کرده و به افراد آرامش بیشتری می‌دهد و می­تواند بهترین انتخاب برای محیط یک رستوران، محل استراحت یا اتاق خواب باشد.

توجه به این نکته الزامی می­‌باشد که کاهش میزان نور محیط باعث نوساناتی در سطح کورتیزول (هورمون استرس) می‌­شود که باعث می‌­شود احساس خواب آلودگی کنیم. این‌ها تنها جنبه‌­های زندگی ما نیستند که تحت تأثیر نور قرار می­‌گیرند. نور محیط متابولیسم بدن انسان را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد و میزان مناسب و موثر آن به ما کمک می­‌کند وزن سالمی نیز داشته باشیم. همچنین پایداری عملکرد و سلامت شبکه عصبی چشمان ما را تضمین می‌کند.

به یاد داشته باشید که …

منابع نوری اتاق فرزندتان را با توجه به نیازهای او تنظیم کنید. مطالعه پشت میز به منبع نور اضافی نیاز دارد که به جلوگیری از خستگی چشم و سردرد کمک کرده و یادگیری را موثرتر می‌­کند. شما می‌بایست منابع نوری محیط را به گونه‌ای انتخاب کنید که بتوانید رنگ نور را از نور سرد که در حین مطالعه استفاده می‌­شود تا نور گرم که در هنگام استراحت مفید است تغییر دهید.

نور محیط اتاق کودک

همانطور که در مقاله ( خانه هوشند چیست ) اشاره شده، یکی از فاکتورهای مهم و رایج که توسط خانه هوشمند کنترل می‌­شود، نحوه نورپردازی محیط می­‌باشد.

سیستم‌­های کنترل روشنایی مانند سنسورهای حرکتی، تایمرها و سیستم‌­های مدیریت هوشمند همگی ابزارهایی هستند که در امر تنظیم نور مناسب هر محیط در هر لحظه به کار می‌آیند.

انتخاب و مدیریت صحیح نور محیط باعث می‌­شود احساس بهتری داشته باشیم. فراموش نکنیم هنگام انتخاب نور، رنگ نور باید مهم­ترین پارامتر باشد. خوشبختانه با تکنولوژی تجهیزات روشنایی ال ای دی می­‌توان پویایی نور روز را تا حد بسیار قابل قبولی بازسازی کرد.

نور محیط اتاق پذیرایی

رایج‌ترین رنگ نورهای بازسازی شده با تکنولوژی تجهیزات روشنایی ال ای دی:

  1. سفید سرد (CW-5000-4000 کلوین)، باعث تقویت و تمرکز می‌­شود.
  2. سفید خنثی (NW-3500-4000 کلوین)، رنگ متوسط، مطابق با رنگ نور طبیعی در بعد از ظهر. این اثر خنثی بر روی انسان دارد.
  3. سفید گرم (WW-2700-3300 کلوین)، رنگی است که در طلوع و غروب خورشید مشاهده می‌­شود و به ما آرامش می دهد و استراحت را دلپذیرتر می‌کند.

انتخاب رنگ نور  مناسب برای محیط­‌های مختلف

  • اتاق خواب – رنگ گرم (کیفیت خواب شما را بهبود می­‌بخشد و استراحت شما را موثر می­‌کند).
  • راهرو – رنگ گرم (فضا را زیباتر نشان می‌­دهد).
  • فضای اداری – رنگ سرد (به شما کمک می­‌کند تمرکز کنید).
  • فضای صنعتی و کارگاهی – رنگ سرد (تمرکز شما را بالا می‌برد و خطرات ناشی از محیط کار را کاهش می‌دهد).
  • اتاق­‌هایی با تردد زیاد: آشپزخانه، حمام، اتاق نشیمن، کارگاه – رنگ خنثی (رنگ های اشیاء را به واقعی­‌ترین شکل ارائه می­‌دهد)
  • اتاق کودک – رنگ نور باید به سن کودک بستگی داشته باشد. رنگ بهینه برای یک دانش آموز – به خصوص پشت میز – سرد خواهد بود و رنگ گرم به خواب کودک شما در شب کمک می­‌کند.

تجهیزات روشنایی ال ای دی تنوع بسیار گسترده‌ای دارند و به شما قدرت انتخاب بسیار بالایی می‌دهند.

از انواع چراغ ال ای دی روکار و چراغ ال ای دی توکار و انواع لامپ‌های ال ای دی که مناسب فضاهای مسکونی، تجاری و اداری می باشند گرفته تا انواع چراغ‌های ال ای دی کارگاهی و سوله‌ای و انواع پروژکتورها که مناسب فضاهای صنعتی، کارگاهی و فضای باز هستند همگی در مرجع تخصصی برق ایران، الکترولوتوس به صورت تخصصی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته‌اند.

حجت قربانیان

فعال در حوزه تولید محتوا، ورزش و ارز دیجیتال هستم. در مقطع کارشناسی ارشد رشته ژئوفیزیک از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شدم. علاقه و دانش من عمدتا در زمینه‌های تضمین کیفیت، آموزش، ارز دیجیتال، فوتبال و الکترونیک است.

مقالات مرتبط

  • تصویر مقایسه تاثیر پارامترهای نور محیط (CRI و CCT) بر میزان وضوح و کیفیت رنگ اجسام

    شاخص های سنجش رنگ نور CRI و CCT به زبانی ساده

نظرات شما

0 دیدگاه

شش − دو =